Кременецький ботанічний сад відзначив 210-річчя

21 Вересня 2016

Krem bs URFF-0148
Кременецький ботанічний сад урочисто відзначив 210-річчя з початку функціонування як повноцінного науково-дослідницького об’єкта та 15-річчя підпорядкування Міністерству екології та природних ресурсів України. В рамках цього відкрили меморіальну дошку Василеві Григоровичу Стельмащуку, за директорування якого Кременецький ботсад відродився, відбулося його становлення як провідної наукової та еколого-освітньої природоохоронної установи на території північно-західної України.
Василь Стельмащук працював директором Кременецького ботанічного саду з жовтня 1996-го і до останніх днів життя, тут повною мірою виявив свій талант організатора та науковця. Під керівництвом Василя Григоровича зібрано колекційний фонд, який налічував 2000 видів і сортів. Світова дендрофлора, квітниково-декоративні та лікарські рослини, плодово-ягідні культури – все це широко було представлено в колекціях. Також було створено колекції нових овочевих, кормових і ароматичних рослин.
За директорування Василя Стельмащука започатковано міжнародну співпрацю з навчальними закладами та науковими установами Європи, Америки, Азії (Італія, Нідерланди, Польща, Росія, Канада, Республіка Корея). З ініціативи Василя Григоровича на базі Кременецького ботсаду відбулися три міжнародні наукові конференції, встановлено пам’ятник Віллібальду Бессеру та пам’ятний знак Діонісію Міклеру.
В урочистостях взяли участь: головний спеціаліст заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України Анастасія Драпалюк, голова Кременецької районної ради Володимир Стефанський, виконувач обов’язків голови Кременецького райдержадміністрації В’ячеслав Онишкевич, заступник міського голови міста Кременця Микола Матвіюк, заступник начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Ігор П’ятківський, доктор біологічних наук, професор, завідувач відділу природної флори Національного ботанічного саду ім. М. Гришка Національної академії наук України Віктор Мельник, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри садово-паркового мистецтва господарства Білоцерківського національного аграрного університету Володимир Черняк, старший науковий співробітник відділу науки Національного природного парку «Північне Поділля» Володимир Баточенко, кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики викладання Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Т. Шевченка Неля Цицюра, керівник Кременецької районної державної насіннєвої інспекції Юрій Крегель, друг Василя Стельмащука – Віктор Підгурський, колеги, представники інших наукових, навчально-освітніх та культурних закладів.
Усіх присутніх до сліз розчулили виступи сина Василя Стельмащука – Романа, легенди України – кобзаря Василя Жданкіна разом із донькою. Не залишила нікого байдужим промова людини, яка довгий час пліч-о-пліч працювала з Василем Григоровичем Стельмащуком, – Атоніни Ліснічук, кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника, заступника директора з наукової роботи Кременецького ботанічного саду.
Запрошені гості, працівники ботсаду поділилися своїми враженнями, спогадами про Василя Стельмащука. Розповіли про перші спільні нелегкі кроки становлення та розвитку Кременецького ботанічного саду. Про становлення, розвиток і діяльність наукових відділів підготували невеличкі презентації та доповіді їхні завідувачі.
Слова вдячності всім, хто знайшов час і зміг бути присутнім на урочистостях, висловив директор Кременецького ботанічного саду Роман Степанович Іваницький.
На завершення учасники заходу поклали квіти на могилу Василя Стельмащука – людини щирої душі і доброї вдачі, ентузіаста, який самовідданою працею доклався до визнання Кременецького ботанічного саду як наукової установи.

Автор: us5ucc Категория: Огляд заповідних місць |

|
Translate »