Донеччина зреклась трьох заповідних територій

15 Вересня 2016

iНа території Донецької області до початку АТО діяли 5 регіональних ландшафтних парків (РЛП), підпорядкованих обласній владі, а також національний парк «Святі гори» та чотири відділення Українського степового природного заповідника. На превеликий жаль, два відділення УСПЗ і три РЛП внаслідок вторгнення російських військ та окупації частини області, залишилась в межах зони АТО.
При цьому, адміністрацію Українського степового заповідника НАН України, якій він підпорядкований, перевела з відділення «Хомутовський степ» до відділення «Кам’яні могили», вивівши співробітників з зони АТО та забезпечивши їм можливість працювати на підконтрольній Україні території .
Разом з тим, як стало відомо екологам МБО «Екологія-Право-Людина», Донецька обласна військово-цивільна адміністрація зовсім інакше розпорядилась підпорядкованими їй адміністраціями природоохоронних територій.
Влітку 2016 року були видані Розпорядження голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації «Про ліквідацію регіонального ландшафтного парку «Донецький кряж» , «Про ліквідацію регіонального ландшафтного парку «Меотида» та «Про ліквідацію регіонального ландшафтного парку «Зуївський» , якими були ліквідовані адміністрації відповідних РЛП.
Як зазначено в текстах розпоряджень, вони прийняті у зв’язку з неможливістю переміщення об’єктів та матеріально-технічної бази, а отже провадження діяльності, визначеної Положеннями про регіональні ландшафтні парків, на території, підконтрольній українській владі, виконання працівниками своїх обов’язків у разі переміщення з території, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, на територію, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 595 Тимчасового порядку фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей.
Разом з тим, ліквідація юридичних осіб адміністрацій РЛП замість припинення їх фінансування, на думку ЕПЛ є вкрай недалекоглядним кроком. Тимчасова окупація частини Донецької області може бути причиною для тимчасового припинення роботи адміністрацій РЛП.
Крім того, самі розпорядження носять назви «Про скасування регіонального ландшафтного парку», що по-перше не відповідає змісту розпоряджень, а по-друге є по своїй суті, незаконним, адже створення нових територій ПЗФ, відповідно до частини 29 статті 4 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації», входить до повноважень голови ВЦА. Проте скасування ПЗФ можливе лише згідно процедури, передбаченої статтею 54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» і не входить до повноважень військово-цивільних адміністрацій.
ЕПЛ у своєму зверненні до голови Донецької військово-цивільної адміністрації закликає внести зміни до зазначених низькоякісних розпоряджень, змінивши їх назви та зміст на тимчасове призупинення роботи адміністрацій всіх трьох РЛП до моменту завершення АТО.
Тексти розпоряджень:
Про ліквідацію регіонального ландшафтного парку «Меотида»
Про ліквідацію регіонального ландшафтного парку «Зуївський»
Про ліквідацію регіонального ландшафтного парку «Донецький кряж»

Автор: us5ucc Категория: Огляд заповідних місць |

|
Translate »