Звіт про експедицію до URFF-0145 та URFF-0146

15 Травня 2016

1-IMG_1759

Після опубліковання інформаціі про включення до складу програми WWFF заказників загальнодержавного значення Дзвінківського (URFF-0145) та Жорнівського (URFF-0146), ми (UR4UC та US5UCC) вирішили відпрацювати з цих заказників в один день – 17 квітня, так як вони знаходяться на відстані 8 км один від одного.

17 квітня 2016р.. Година в дорозі, і ми біля Дзвінківського лісового заказника ( URFF-0145 ).

URFF-0145 Дзві́нківський зака́зник — лісовий заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Васильківського району Київської області, на схід від села Дзвінкове (URDA-KO12, loc. KO50BG та KO50BH).
Площа 700 га. Створений 1974 року. Підпорядкований Боярській лісовій дослідній станції, є науково-експериментальною базою Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Охороняються високопродуктивні соснові насадження на правому березі річки Ірпінь.
Насадження багатоярусні: у першому ярусі — сосна звичайна, у другому — дуб звичайний з добре розвиненим підліском (ліщина, бруслина європейська, бруслина бородавчата, крушина ламка). У трав’яному покриві зростають: яглиця звичайна, зірочник лісовий, зеленчук жовтий, буквиця лікарська, а також бореальні види — грушанка круглолиста, брусниця, папороть чоловіча. З рідкісних видів трапляються: лілія лісова, гніздівка звичайна, любка дволиста, коручка чемерникоподібна, занесені до Червоної книги України.
З тварин водяться: сарна, свиня дика, лисиця, заєць-русак та інші.

Під”іхавши до заказника в зручному для нас місці, ми були приємно вражені. Інформаційні щити були добротно та красочко оформлені, мали достатньо інформаціі. Територія заказника була обораною в протипожежних цілях. На можливих в”іздах на територію заказника стояли шлагбауми та щити з попередженням про заборону в”ізду до заказника.
Тож і нам довелося розгортати робочі місця біля межі заказника.
Працювали одночасно з двох робочих місць. Не зоглянулись, як підійшов час обіду. За цей проміжок часу було проведено загалом 230 QSO / CW,SSB,DIGI/. Ефір-ефіром, а обід за розкладом /Ні-Ні/. Під час обіду планували поповнити не тільки іжею свої шлунки, а і енергією акумулятори / від сонячноі батареї/. Але, на жаль, сонця ми так і не побачили.
Згорнувши робочі місця, вирушили до слідкуючої референціі – Жорнівського орнітологічного заказника, який знаходиться в 8 км від Дзвінківського.

URFF-0146 Жо́рнівський зака́зник — орнітологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Києво-Святошинського району Київської області, на південний захід від села Жорнівка (URDA-KO19, loc.KO50BH).
Площа 90 га. Створений 1974 року. Перебуває у віданні Боярської лісодослідної станції, є науково-експериментальною базою Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Охороняється лісовий масив на правобережжі Ірпеня з унікальною колонією сірих чапель. Переважають високопродуктивні соснові насадження з домішкою дуба звичайного, вільхи чорної, берези бородовчастої. У підліску —ліщина, горобина, глід. Трав’яний покрив утворюють копитняк європейський, конвалія, дзвоники розлогі, фіалка лісова тощо. Багатий тваринний світ.
І знову приємні враження. Високо інформаційні, естетичні і красиво оформлені інформаційні стенди. Шлагбауми на можливих в,іздах до заказника та попереджувальні щити, протипожежні заходи – все це говорить про відповідальне ставлення до охорони заповідних територій.

Розташувались на галявині на межі з заказником. Працювали в режимі економіі / зменшили потужність, мінімум інформаціі/, враховуючи мінімум запасів енергіі в акумуляторах. Та і проходження погіршилося. Було проведено загалом 141 QSO / CW, SSB, DIGI/.

Поверталися додому сповнені приємних вражень. І, як звичайно, планували завтрашній день. А завтра на нас чекала нова референція – URFF-0142.
Під час експедиціі використовували:
Трансівер TS480SAT – 2 шт.
Антени ІNV-V – 2 шт.
Акумулятори – 150 А/г
Валерій de UR4UC
73 44 !

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”URFF-0145_0146″]

Автор: us5ucc Категория: Звіти Експедицій |

|
Translate »