Всесвітній день водно-болотних угідь

2 Лютого 2017

ramsar0 ramsar
У 2017 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під гаслом «Водно-болотні угіддя для зменшення впливу стихійних лих».
Ця подія покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети.Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. В місті Рамсаре (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції.
День її підписання в 1997 р. був об’явлений Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Головною ціллю конвенції є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як засіб досягнення стійкого розвитку в усьому світі.

9 жовтня 1996 року після схвалення Верховною Радою України відповідного Закону Україна поновила своє членство і входить в число 169 країн – Договірних Сторін Конвенції. Керівним органом Конвенції є Конференція Договірних Сторін, яка проводить свої наради один раз на три-чотири роки. Остання – 12-а нарада Конференції Договірних Сторін відбулася 01-09.06.2015 року в м. Пунта дель Есте (Уругвай).

Згідно із статтею 1 Конвенції під водно-болотними угіддями розуміють райони маршів‚ боліт, драговин, торфовищ або водойм – природних або штучних‚ постійних або тимчасових‚ стоячих або проточних‚ прісних‚ солонкуватих або солоних‚ включаючи морські акваторії‚ глибина яких не перевищує шість метрів. Для визначення угідь, які можуть бути заявлені до спеціального Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення, розроблені критерії, серед яких: типовість та унікальність екосистем для біогеографічного регіону, цінність угіддя для підтримання біологічного різноманіття регіону, існування ендемічних, рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, місце регулярного перебування понад 20 тис. водних птахів, або важливе місце для нересту, нагулу і зимівлі місцевих видів риб тощо. Кожна країна – Договірна Сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону.

На цей час зазначений Перелік включає 2247 водно-болотних угідь загальною площею близько 215,051 млн. га. Серед них – і наші 37 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею 770,545 тис. га. З них – 22 водно-болотних угіддя отримали статус міжнародних у 1995 році, 11 – у 2004 році. У 2016 році Секретаріатом Рамсарської конвенції прийнято рішення про надання міжнародного статусу 4 водно-болотним угіддям України.

2 лютого 2017 року з нагоди Всесвітнього дня водно-болотних угідь у Мінприроди відбудеться урочисте засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України. Заплановано вручення 6 сертифікатів Рамсарської конвенції про надання статусу водно-болотного угіддя міжнародного значення представникам установ природно-заповідного фонду.

Автор: us5ucc Категория: Новини |

|
Translate »